Atractii turistice

Atractii turistice in Calimanesti

Programul de vizitare a obiectivelor turistice este cuprins intre orele 8:00 – 16:00. Tarif: gratuit.

Manastirea Cozia

obiective-stanga-sus

Manastirea Cozia este un complex monahal medieval, situat in orasul Calimanesti, pe malul raului Olt. Este o ctitorie a domnului Mircea cel Batran, extinsa si renovata de-a lungul istoriei sale multiseculare.

Schitul Ostrov

Este un schit de calugarite, cu hramul ”Nasterea Maicii Domnului” si se afla amplasat pe o insula a lacului de acumulare al hidrocentralei Calimanesti de pe raul Olt, fiind legat de statiunea balneo-climaterica Calimanesti-Caciulata printr-un pod, la o distanta de 5 km de la halta C.F.R. Calimanesti-Jiblea.
Biserica este rezidita pe locul unei biserici mai vechi din secolul al XIV-lea sau inceputul secolului al XV-lea, intre anii 1520-1521, fiind ctitorita de domnitorul Neagoe Basarab si sotia sa, doamna Despina.

Manastirea Stanisoara

Manastire de calugari, cu hramul ”Sfantul Gheorghe”, manastirea Stanisoara este amplasata la poalele masivului Cozia, pe versantul sau sudic, pe teritoriul localitatii Calimanesti, judetul Valcea. Accesul se face pe valea Pausa-Stanisoara pe directia nord, plecand din halta CFR Pausa-Caciulata, la aproximativ 6 km, sau din statia CFR Turnu, pe directia est, la aproximativ 4 km.

Manastirea Turnu

obiective-turistice-thumb1La poalele muntelui Cozia, nu departe de apele Oltului, se inalta silueta zvelta a manastirii de calugari Turnu, situata la 600 m de statia de cale ferata cu acelasi nume. La poalele culmii Turneanu din masivul Cozia, de-a lungul timpului, au fost multe sihastrii, chilii sapate in stanca, dintre care unele se mai pastreaza si astazi.

Biserica din Deal ”Sfintii Voievozi”

Biserica „Sfintii Voievozi“ a fost ridicata in anul 1711-1715. Biserica are hramul „Sfintii Voievozi” si dateaza de la inceputul secolului XVIII, fiindridicata in mijlocul satului de atunci pe un deal, de unde si numele „Biserica din Deal” asa cum au numit-o localnicii.
Castrul Roman Arutela
Castrul roman Arutela este un important centru istoric al tarii noastre, fiind inclus, din anul 2004, pe lista monumentelor istorice din Romania. Se afla intre localitatile Pausa si Caciulata, in apropiere de Calimanesti, judetul Valcea. .

Parcul National Cozia

Parcul National Cozia se gaseste in partea central-sudica a Carpatilor Meridionali. Limitele parcului se suprapun peste partea de est a Muntilor Capatanii, intregul masiv al Masivului Cozia si peste partea de sud-est a Muntilor Lotrului. Intreaga suprafata de 17.100 ha a parcului se afla in judetul Valcea.
Aria naturala se intinde in partea estica a judetului Valcea (aproape de limita de granita cu judetul Arges), pe teritoriile administrative al oraselor Brezoi si Calimanesti si pe cele ale comunelor Berislavesti, Perisani, Racovita si Salatrucel si este strabatuta de drumul national DN7, care leaga municipiul Ramnicu Valcea de orasul Talmaciu.
O caracteristica aparte a regiunii tine de izvoarele termale, datorita carora saa dezvoltat aici o intreaga retea balneara, cele mai cunoscute statiuni fiind Calimanesti si Caciulata.
Biblioteca ”A.E. BACONSKY”
Biblioteca dateaza din anul 1950 , cu un fond de aproximativ 2000 volume, functionand timp de 20 de ani ca biblioteca a statiunii Calimanesti in actualul local, la etaj (imobilul dateaza din 1924). In patrimoniul bibliotecii exista o colectie de peste 470 carti cu autografe, unele dintre ele donate de catre scriitori, altele aflandu-se deja in colectiile bibliotecii.

Cheile Lotrisorului si Cascada Lotrisor

Cheile si Cascada Lotrisor se afla pe Valea Lotrisorului in Muntii Capatanii, fiind inclusa in Parcul National Cozia. Cascada Lotrisor este o cascada artificiala si a fost realizata in anii 1967, cand s-a construit drumul forestier. Pentru ca nu puteau sa amenajeze calea de acces din cauza apei, muncitorii au captat cursul printr-un tunel de 300 de metri, sapat in munte. Accesul spre tunel se face din spatele a doua stanci, prin coborarea pe trepte improvizate, cinci metri adancime. Aici se pot vedea micile cascade din amonte si apoi panorama tunelului sapat in stanca muntelui. Un tunel prin care raul trece serpuind si, dupa ce ajunge la margine, cade in cascada de 50 de metri inaltime. Astfel, este singura cascada din Romania ale carei ape trec, inainte de a se prabusi, printr-un tunel sapat de om.

Izvoare minerale amenajate

Varietatea apelor minerale – cu privire la compozitia chimica (sulfuroase, clorurate, sodice, calcice, magneziane, iodurate etc.), gradul de mineralizare (oligominerale, hipotone, izotone, hipertone), temperatura (reci si termale) – si efectele lor curative in afectiunile digestive, renale, metabolice, reumatismale, alergice, dermatologice, au adus, incepand cu sfarsitul secolului al XIX-lea, notorietatea europeana a statiunii Calimanesti, prin medaliile obtinute la Expozitia Universala de la Viena din 1873 si de medalia de aur si „Diploma de Grand – Prix” obtinuta la Bruxelles in anul 1893.

Lista monumentelor istorice pentru zona Calimanesti-Caciulata-Cozia cuprinde un numar insemnat de lacase de cult, manastiri, constructii industriale, case de locuit si cruci comemorative. Ca ansamblu este cuprinsa Calea lui Traian, artera principala a orasului Calimanesti, care trece prin Caciulata si Calimanesti.

Situri arheologice:
– Asezare, oras Calimanesti, intre Paraul Postei si Tabara de copii, Latène

obiective-turistice-thumb2

Monumente:
– Schitul „Sf. Ioan” de sub Piatra – in localitatea Cozia
– Manastirea Cozia – in localitatea Caciulata
– Biserica „Sf. Treime” – in localitatea Caciulata
– Paraclisul „Adormirea Maicii Domnului” – in localitatea Caciulata
– Paraclisul „Duminica Tuturor Sfintilor” – in localitatea Caciulata
– Trapeza – in localitatea Caciulata
– Bolnita „Sf. Apostoli” – in localitatea Caciulata
– Manastirea Stanisoara – in localitatea Calimanesti pe muntele Cozia, la 10 km de 1747 gara Jiblea
– Biserica „Sf.Gheorghe” si „Sf. Treime” – in localitatea Calimanesti
– Chilii – in localitatea Caciulata
– Trapeza – in localitatea Calimanesti
– Ansamblu urban – in localitatea Calimanesti
– Pavilion central (Hotelul Central) – in localitatea Calimanesti
– Biserica Nasterea Maicii Domnului a schitului Ostrov – in localitatea Calimanesti
– Gara Calimanesti (anterior Gara Jiblea) – in localitatea Calimanesti
– Casa de lemn – in localitatea Calimanesti
– Ansamblul bisericii „Sf. Voievozi”, biserica – in localitatea Calimanesti
– Biserica „Sf. Voievozi”, Biserica din Deal – in localitatea Calimanesti
– Turn clopotnita – in localitatea Calimanesti
– Casa Miscurici – in localitatea Calimanesti
– Ansamblu rural localitatea JIBLEA NOUA – in localitatea Calimanesti
-  Biserica „Adormirea Maicii Domnului” – localitatea Jiblea Veche
– Casa Vergiliu Popescu – in localitatea Jiblea Veche
– Biserica Sf. Voievozi – in localitatea Pausa

– Manastirea Turnu – in localitatea Pausa
– Biserica „Intrarea in Biserica – in localitatea Pausa
– Biserica „Schimbarea la Fata – in localitatea Pausa
– Clopotnita – in localitatea Pausa
– Chilii rupestre – in localitatea Pausa
– Cruci de piatra – in localitatea Caciulata
– Crucea lui Epure – in localitatea Caciulata
– Cruci de piatra – in localitatea Jiblea Veche

 

Resurse naturale

resurse-naturale-thumb2

O vacanță petrecută în stațiunea Călimănețti – Căciulata  oferă variate posibilități de odihnă și recreere, pentru toate catgoriile de turiști. La baza acestor forme de turism stau elementele cadrului natural determinat de formele de relief submontan și montan, de hidrografie, de elementele climatice și tipurile de vegetație, între care se remarcă în mod deosebit:

Geomorfologia zonei, reprezentată prin dealurile subcarpatice domoale, împădurite, ușor accesibile pentru drumeție, plimbări și prin relieful montan spectaculos al Munțiilor Căpățânii și Cozia, delimitat de abrupturi, relief cu aspect ruiniform cu creste ascuțite, văi adânci și înguste;

Cursul râului Olt, deosebit de pitoresc, care formează pe teritoriul administrativ al orașului cel mai spectaculos sector din defileul Turnu Roșu-Câineni;

Cursurile pitorești ale pâraielor Păușa, Căciulata, Lotrișor,  însoțite de drumuri forestiere și de poteci turistice marcate sau nemarcate, deschid posibilități de acces spre zonele înalte montane;

Elementele de floră și faună, parte a biodiveristății Parcului Național Cozia, a căror valoare științifică și turistică deosebită constituie elemente de atracție nu numai pentru specialiștii în domeniu. Aici sunt ocrotite ca monumente ale naturii o serie de specii rare din flora şi fauna României, ca: iedera albă, floarea de colţ, laleaua pestriţă, râsul, capra neagră, cerbul, cocoşul de munte.

Parcul Național Cozia , un adevărat laborator de cercetare în aer liber și o resursă de elemente naturale cu valoare turistică incontestabilă, care se intinde pe o suprafață de 17.000 ha, este o arie protejată cu caracter peisagistic, geologic- geomorfologic, floristic, faunistic și forestier care reunește între limitele sale părți din trei unități montane distincte: partea de sud-vest a munților Lotru (masivul Dobra), partea estică a Munților Căpățânii (Năruțu) și Muntele Cozia propriu-zis, despărțite  de râul Olt și de afluentul acestuia, Lotru.

Formele de turism practicabile pe teritoriul parcului: drumeție  montană, turism științific, sporturi extreme, odihnă și recreere.

Vegetația forestieră abundenta, reprezentată mai ales prin foioase în amestec (aproximativ 74% din teritoriul administrativ este acoperit de pădure), se cosntituie într-o resursă truistică de mare valoare peisagistică;

Insula Ostrov, o insulă naturală a râului Olt, reamenajată după construirea barajului și a Lacului de acumulare Călimănețti; aceasta cosntituie un parc natural atractiv, pe care se află o vegetație diversificată și Schitul Ostrov

sursa: http://viziteazacalimanesti.ro/